Imunitet je sposobnost organizma da se odupre infekcijama i bolestima. To je kompleksan sistem koji se sastoji od različitih ćelija, proteina i organa koji zajedno rade kako bi zaštitili telo od napada stranih mikroorganizama poput bakterija, virusa, gljivica i parazita, kao i od abnormalnih ćelija kao što su kancerogene. Ovaj sistem imuniteta funkcioniše tako što prepoznaje i uništava strane agense ili abnormalne ćelije, dok istovremeno održava toleranciju prema sopstvenim tkivima.

Postoje dva glavna dela imunološkog sistema: urođeni imunitet, koji pruža brzu, nespecifičnu odbranu protiv različitih patogena, i stečeni imunitet, koji se razvija tokom života kao odgovor na specifične antigene i pruža dugoročnu zaštitu. Ova dva dela imuniteta često sarađuju kako bi očuvali zdravlje organizma.

Pre nego posegnete za suplementima, koji mogu biti od velike pomoći, pozabavite se i ozbiljno analizirajte kakvo vam je stanje digestivnog trakta, kako, kad i koliko spavate, kako se hranite, da li ste fizički aktivni, da li živite i radite u stresnom okruženju, kakve su vam misli, šta govorite sebi. Možda smatrate da sve ovo i nisu toliko bitni faktori ali verujte da su najbitniji i da ukoliko vam ove stvari nisu koliko toliko posložene, ništa vam neće pomoći da sačuvate dobro zdravlje i živite ugodan život.

1. ČUVAJTE ZDRAVLJE DIGESTIVNOG TRAKTA

Imunitet se stvara u stomaku. Dakle, za dobar imunitet je potrebno dobro zdravlje digestivnog trakta, jer džabe ćete unositi nutrijente koji su značajni za dobar imunitet ako sa druge strane ugrožavate sistem koji je neophodan da bi se imunitet izgradio. Dalje, ukoliko je integritet digestivnog trakta narušen iz bilo kog razloga (nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, dehidratacija, stres) i pored toga što unosite vitamin i minerale ili tu i tamo pojedete neko povrće, voće, zdrav obrok, vasa creva neće moći da apsorbuju veći deo korisnih nutrijenata. Verovatno ste čuli za izreku “mi smo ono što jedemo”, ali istina je malo drugačija jer mi smo ono što apsorbujemo.

2. SPAVAJTE DOVOLJNO

Spavajte bar 7 sati, legnite na vreme (oko 11h), izbegnite intenzivnu fizičku aktivnost 4-5h pre sna i neka poslednji obrok bude bar 3h pre spavanja. Pomoć za unapređenje duboke faze sna možete pronaći u CBD ulju, magnezijum bis (glicinatu), čaju od matičnjaka sa par kapi valerijane, čitanju bajki ili nekog veselog štiva koje budi maštu ali isključivo štampana knjiga, ne sa elektronskih uređaja. Prigušite svetla i neka taj izvor svetlosti dolazi sa poda, bez buke i galame. Primenite neku od tehnika disanja (Buteyko, fiziološki dah) kako bi ukrotili nervni sistem i pripremili ga za dobar san. Možda vam sve ovo izgleda previše i nemoguće ali ustvari nije ukoliko to i želite.

3. STVORITE DOBRE NAVIKE U ISHRANI

Izbegavajte visiko prerađenu hranu sa puno šećera i loših izvora masti, neredovne obroke sa previše ili premalo kalorija, a unosite više povrća, umereno voća, žitarica, mahunarki, mesa, ribe, jaja itd. U načinu pripreme izbegavajte prženje i pohovanje, kao i upotrebu biljnih ulja za termičku obradu hrane jer čak i povrće kad se ispohuje gubi na svojim blagodatima i od zdrave, postaje nezdrava namirnica. Biljna ulja poput maslinovog, bundevinog, koristite za salate, a možete dodati i u termički obrađene obroke tek kad se rashlade, a za termičku obradu koristite svinjsku mast, GI puter, puter.

4. UPRAŽNJAVAJTE NEKU FIZIČKU AKTIVNOST

Kombinacija treninga snage i kardio treninga bar 30 minuta dnevno ili 3 puta nedeljno po 60 minuta kao i pešačenje oko 7km dnevno brzinom oko 6km na sat, kao i redovni fizički poslovi, vežbe fleksibilnosti u značajnoj meri doprinose u stvaranju jakog imuniteta.

5. IZBEGAVAJTE STRES

Smanjite stres i unapredite reakciju na njega redovnim praktikovanjem određenih tehnika disanja (npr. box i buteyko disanje), meditacijom, molitvim, optimalnim odmorom, muzikom za relaksaciju. Provedite što više vremena sa porodicom i pravim prijateljima, kao i u prirodi, u tišini bez jakih spoljnih stimulusa, kako bi se nervni sistem što efikasnije pozabavio unutrašnjim stanjem organizma, potencijalnim “kvarovima” i popravljao ih na vreme. To će mnogo gore raditi ukoliko je prezauzet u smislu obrade gomile informacija koje dolaze iz okruženja. Zdrava i funkcionalna, stabilna porodica, gde se nesuglasice rešavaju na miran način, gde se u takvim situacijama umesto sistema traženja krivca, primenjuje sistem pronalaska rešenja, gde se gaji razumevanje i tolerancija, gde se pruža ruka podrške je 90% zdravlja. Bez ovoga džaba vam i najbolja ishrana na svetu, najbolji suplementi, novac, tretmani itd. Zreli porodični odnosi, dobar bračni partner čine vas višestruko otpornijim na gtovo sve.

6. GAJITE POZITIVNE MISLI

Mislite pozitivno i smejte se često. Verujte, jer vera isključuje strepnju, brigu i strah. Alkohol i cigarete svedite na minimum, kao i neki kilogram viška.

Što se tiče suplemetacije, najbitniji su cink i D3.

Cink bukvalno blokira viruse da se razmnožavaju. Problem sa cinkom je što vrlo teško ulazi u ćeliju. Zbog toga je vrlo važno uzimati cink jonofore zajedno sa cinkom. Dva, prirodna najbolja cink jonofora su KVERCETIN i EGCG (zeleni čaj). Resveratrol je snažan antioksidans i takođe čini da se cink efikasnije iskoristi. Doziranje resveratrola je do 1gr dnevno, a kvercetina do 800mg. Najbolje opcije za cink su bisglicinat i pikolinat. Optimalna preventivna doza je oko 12-15mg, a u slučaju infekcija, prehlada, gripa može ići i do 50mg dnevno. Ukoliko upotrebljavate cink u dužem vremenskom periodu definitivno treba da se uzima i bakar koji se troši zbog pojačanog unosa cinka. Džigerica je odličan izvor cinka i bakra, a i gvožđa, D3, vitamina A, kao i drugih vitamina i minerala pa bi bilo odlično da se 1 do 2 puta nedeljno nađe na vašem meniju.

Vitamin D3 pre svega treba prikupljati sunčanjem i iz morskih plodova, masne ribe, jaja (žumanca), iznutrica. Pre uzimanja suplementacije, potrebno je uraditi laboratorijski test i proveriti da li uopšte postoji deficit ovog vitamina. D3 se obavezno treba uzimati sa nekim obrokom koji sadrži masti vitaminom. Uz D3 obavezno uzimati K2 (MK7) kako ne bi došlo do kalcifikacije krvnih sudova. Magnezijum (bis(glicinat), taurat, treonat) je odličan dodatak uz vitamin D3 kako bi se on što bolje iskoristio.

Pored navedenog, od pomoći mogu biti ekstrakti i/ili namirnice poput belog luka, đumbira, kakaa, kurkume, astragalusa, ehinacee, astaksantina itd. A, tu su, takođe i medicinske gljive (čaga, ćuranov rep, reiši, kordiceps, lavlja griva).