Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi, a prisutan je u svežem voću i povrću. On je jedan od najispitanijih i najviše opisanih vitamina. Učestvuje u brojnim biološkim procesima. Važan je za sintezu kolagena i karnitina i za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima. Inače je  vitamin C poznat po skorbutu, bolesti koja nastaje zbog njegovog nedostatka. Apsorpciju vitamina C pomažu kalcijum, magnezijum, svi vitamini i minerali, a odmažu stres, visoka temperatura tela, duvan, alkohol, antibiotici, salicilati, kortizon i oralna kontraceptivna sredstva.

Izvori

Najbogatiji izvori vitamina C su šipak, južno (citrus) voće, višnja, crna ribizla, lisnato povrće, paradajz, kupus, krompir, paprika i zeleno povrće. Ima ga u semenu u fazi klijanja.  U mleku i životinjskim tkivima se nalazi malo vitamina C.

Uloga

Uloge vitamina C su mnogobrojne:

  • Povećava apsorpciju minerala iz hrane (kalcijum, gvožđe, folna kiselina),
  • Učestvuje u stvaranju kolagena,
  • Sinteza i produkcija steroidnih hormona – antiinflamatorno dejstvo,
  • Sinteza neurotransmitera,
  • Kao antioksidans vitamin C smanjuje incidencu karcinoma, naročito želuca.

Dnevne potrebe

Preporučene doze: muškarci i žene  60 mg/d, trudnice i dojilje  100 mg/dDuvan uništava vitamin C u organizmu, zbog čega pušači treba da unose i do 200 mg vitamina C na dan. Ranije preporuke za vitaminom C su bile veće, međutim danas se ne preporučuju veće doze od 60 mg.

Hipovitaminoza

U uslovima normalne ishrane ne dolazi do deficita C vitamina jer čovek iz voća i povrća zadovoljava 90 % potreba, mleka i mlečnih proizvoda 5 %, jaja, ribe i mesa 1 % potreba.
U nepovoljnim životnim uslovima može da nastane deficit usled dugotrajnog neunošenja svežeg voća i povrća (tri meseca).
Hipovitaminoza je delimičan nedostatak vitamina C koji se manifestuje gubitkom apetita, umorom, nervozom, bolovima u mišićima i zglobovima, gubitkom telesne težine, suvom kožom i čestim prehladama.

Avitaminoza – skorbut – potpuni nedostatak vitamina C. Svi pomenuti simptomi hipovitaminoze su još izraženiji. Ako se deficit ne leči dolazi do izraženih krvarenja po koži, mišićima, desnima i unutrašnjim organima što može da dovede do iznenadne smrti. Anemija nastaje zbog toga što je vitamin C neophodan za sintezu hemoglobina, za pravilno sazrevanje eritrocita, za metabolizam folne kiseline, kobalta i gvožđa
Deficit se lako otklanja davanjem 25 mg vitamina C deci (u mleko) četiri puta dnevno, jednu do dve nedelje, a odraslima se daju deset puta veće doze.

Hipervitaminoza

Vitamin C, ili askorbinska kiselina, je u najvećem broju slučajeva netoksična. U organizmu se zadržavaju samo male količine, dok se preterane količine brzo izlučuju urinom. Prvi i najčešći znak da je telo zasićeno askorbinskom kiselinom jeste proliv.