Imuni sistem čoveka je jedan od najbitnih sistema u organizmu svakog živog bića. On igra izuzetno bitnu ulogu zajedno sa endokrinim i nervnim sistemom. Pad imuniteta je naročito izražen u vreme hladnih dana, od kasne jeseni do ranog proleća. Kada dođe do pada imunieta, organizam nadjačaju bakterije i virusi pa dođe do bolesti. Imuni sistem je naša prirodna odbrana od bolesti. Imuni sistem je složen sistem leukocita i antitela u organizmu koji se bori protiv infekcija, bakterija, virusa i drugih stranih (štetnih) čestica. Sam imuni sistem je vrlo komplikovan. Nega čini izuzetno dobro prilagodljiv obrambeni sklop koji se sastoji od mnoštva ćelija i molekula sposobnih za prepoznavanje i uklanjanje različitih stranih tela. Reakciju pružanja otpora na spoljašnje agense vrše same ćelije (imunitet ćelija) i specijalni molekuli – antitela.

Faktori pada imuniteta

Opšte je poznato da prirodan imunitet čoveka može da bude smanjen kao posledica uslova života: nezdrava životna sredina, stres, prehlada, opekotine, hladnoća, intoksikacije (trovanje krvi), prekomerna upotreba duvana, alkohola, gubitak krvi, hiruške intervencije, traume, gladovanja, nepravilna i neizbalansirana ishrana, često uzimanje hemijskih lekova, nedovoljno fizičke aktivnosti nedovoljno sna, nekvalitetan odmor, previše intelektualnog i fizičkog rada,  izlaganje dugotrajnoj hladnoći, preterano izlaganje suncu i vrućini i dr.

Manjak vitamina utiče na pad imuniteta

Nedostatak vitamina uzrokuje pad imuniteta ali i ostavlja danak na izgledu kože, kose i noktiju. Manjak ovih, za život neophodnih, supstanci lako je uočiti na suvoj ili problematičnoj koži, beživotnoj kosi bez sjaja i sa ispucalim krajevima kao i problemi sa krtim i slabim noktima.

Cink za jači organizam

Unošenjem govedine nekoliko puta nedeljno organizam se može snabdeti potrebnom količinom cinka. Za kijavicu se preporučuju sprejevi za nos sa cinkom. U jesen, zimu i proleće treba uzimati kapsule cinka. Kombinovani preparati cinka i vitamina C nisu neophodni jer snabdevanje vitaminom C lako može da se poboljša konzumiranjem određenih namirnica.U namirnice bogate cinkom spadaju ostrige, kvasac/pivski kvasac, svinjska džigerica, sušene lisičarke, goveđe meso, semenke suncokreta.

Čajevi

Čaj i med od majčine dušice deluju protiv kašlja. Zeleni čaj jača imunitet. Žalfija sadrži supstance koje deluju protiv upale, pa se preporučuje kod upale grla. Čaj od lipe zagreva organizam iznutra, jačajući imunološki sistem.

Arginin

Arginin je aminokiselina koja jača imunitet. Ima ga u sojinom brašnu, kikirikiju, zrnima soje, vrganjima, semenu lana, bademu, kvascu, semenkama suncokreta i pšeničnim klicama.

Probiotici

Probiotici su bakterije mlečne kiseline ili gljivice kvasca koje naseljavaju debelo crevo i jačaju odbrambene snage organizma. Creva su najvažniji imunološki organ u telu. Dve trećine odbrambenih snaga smešteno je u crevima, probiotici doprinose njihovom jačanju. Međutim, ne morate da kupujete skupe probiotičke proizvode koji često sadrže i dosta šećera i masti. I obično kiselo mleko, kefir, svež kiseli kupus i povrće iz turšije bogati su probioticima. Ako svakodnevno popijete čašu kefira ili pojedete čašu kiselog mleka, ojačaćete odbrambene snage organizma.

Med

Med sadrži supstance koje deluju kao antibiotik. Obezbeđuje odličnu zaštitu od infekcije u gornjem delu ždrela, sprečavajući kašalj i bolove u grlu. Med pomaže i ukoliko dođe do infekcije u ovom segmentu, ali ne onaj industrijski koji je termički obrađen. I cvetni polen i matični mleč jačaju imunološki sistem. Vruće mleko s medom neće ublažiti bolove u grlu jer vrelo mleko uništava aktivne materije iz meda. Najbolje je da malo podgrejte mleko sa antimikrobnim peptidima i zasladite ga medom.

Keleraba je puna vitamina C

Ovaj vitamin jača imunitet, reguliše metabolizam i neutrališe dejstvo slobodnih radikala. Vitamin C (askorbinska kiselina) je dodatak ishrani koji se najčešće koristi. Međutim, postoje i određene namirnice koje sadrže vitamin C, recimo prirodni koncentrati od povrća i voća (koncentrat šipka i paradajz pirea). Zabluda je da agrumi sadrže najviše vitamina C jer ga u paprikama, komoraču i kiviju ima mnogo više. Limun je potpuno beskoristan ako ga sipate u vruć čaj jer se vitamin C uništava pod dejstvom visoke temperature. Ako želite da povećate unos vitamina C na 500 miligrama dnevno da biste ojačali imunitet, trebalo bi svakodnevno da pojedete dve kašike koncentrata šipka ili dve crvene paprike. Namirnice bogate vitaminom C: koncentrat šipka, crne ribizle, peršun, paradajz pire, sveža crvena paprika, komorač, karfiol, kivi, jagode, keleraba.