.Dijabetes utiče na mnoge organe u telu i može prouzrokovati komplikacije koje mogu biti ozbiljne i nepovratne. Kada se šećer u krvi ne kontroliše, organi dobijaju ozbiljna oštećenja.

Preventiva

Redovnom kontrolom šećera u krvi, ljudi sa dijabetesom mogu smanjiti rizik od tih komplikacija. Loše kontrolisan šećer u krvi može prouzrokovati dugoročne probleme jer se tada oštećuje vid, srce, arterije, bubrezi i nervni završeci. Posledice loše kontrolisanog šećera u krvi vremenom se javljaju u vidu slepila, ulceroznog stopala, infarkta, šloga, angine pektoris, povišenog krvnog pritiska, otkazivanja bubrega, dijabetične neuropatije, a takođe se kod muškaraca može javiti i impotencija. Ako pacijent sa dijabetesom zna koje su vrednosti šećera u krvi, to mu može pomoći da tokom dana održava nivo sopstvenog šećera u krvi u optimalnim granicama tokom čitavog dana.

Dodatni saveti

Pacijent može beležiti vrednosti nivoa šećera u krvi (većina savremenih merača šećera u krvi poseduje tu opciju) i na taj način se može imati uvid u to koliko je efikasna dijeta koju pacijent primenjuje, kao i koliko insulin i oralni antidijabetici održavaju nivo šećera u krvi pod kontrolom. Pacijenti sa dijabetesom mogu da održavaju svoje zdravlje i tako što će barem jednom godišnje ići na preglede oka i vaditi redovno krv zbog merenja masnoća, tj. nivoa holesterola.

Krvni pritisak

Pacijenti sa dijabetesom treba redovno da proveravaju krvni pritisak i pregledaju stopala svaki dan da nemaju neke ranice, crvenilo ili bilo kakve druge promene ili neprijatne osećaje. Održavanjem nivoa šećera u krvi što bliže normalnim granicama, što u stvari predstavlja čvrstu kontrolu glukoze, pacijent sa dijabetesom može da sam doprinese usporavanju razvoja komplikacija koje prate tu bolest.

Kako kontrolisati dijabetes

Mnoge komplikacije se razvijaju tokom dugogodišnjeg bolovanja od dijabetesa. Ali, što je strožija kontrola Vašeg nivoa šećera u krvi, manje je verovatno da će se komplikacije razvijati ili čak pogoršavati. Tokom vremena, visok nivo šećera u krvi uzrokuje lošu cirkulaciju i oštećuje mnoge vitalne organe.

Gubitak vida

Dijabetes je bolest na prvom mestu po pitanju izazivanja slepila kod odraslih. Promene u sitnim krvnim sudovima oka mogu dovesti do retinopatije (oštećenje retine oka) kod skoro svih pacijenata sa dijabetesom tipa 1 (insulin-zavisni dijabetes)  i kod većine pacijenata sa dijabetesom tipa 2 (insulin-nezavisni dijabetes). Ovo govori da je neophodno barem jednom godišnje uraditi kompletan pregled kod oftalmologa da bi se što pre otkrile eventualne promene u oku. Iste promene koje se javljaju u krvnim sudovima oka mogu da se podjednako jave i na krvnim sudovima koji ulaze u srce

Srce i bolesti krvnih sudova

Dijabetes umnogome povećava rizik od bolesti koronarnih arterija. Uzrok smrti kod skoro 80% pacijenata sa dijabetesom je loše funkcionisanje srca i krvnih sudova. Ateroskleroza, bolest koronarnih arterija, visok krvni pritisak, povišen nivo holesterola u krvi, infarkt i šlog se često javljaju kod pacijenata sa dijabetesom.

Otkazivanje bubrega

Dijabetes koji se dugo ne drži pod kontrolom oštećuje sitne krvne sudove u bubregu koji su neophodni za filtriranje štetnih materija iz krvi. Kao rezultat toga se javlja otkazivanje bubrega kroz nekoliko godina. Kada se pojave znaci oštećenih bubrega, kao što su visok krvni pritisak i otekle šake i stopala, to je već pokazatelj da je oštećenje jako uznapredovalo.

Oštećenja nerava

Neuropatija  je  tip  oštećenja  nerava  koje  je  najverovatnije prouzrokovano  visokom koncentracijom šećera u sitnim krvnim sudovima koji služe za ishranu nerava. Neuropatija može dovesti slabljenja čula dodira, golicanja, peckanja i gorenja u stopalima, nogama, čak i u prstima i rukama. Neuropatija takođe može dovesti do problema sa varenjem, koje dovodi do mučnine, povraćanja, proliva ili opstipacije („zatvora“). Takođe se mogu razviti i poteškoće sa gutanjem i vraćanje želudačne kiseline

Oštećenje kože

Kod dijabetesa loša cirkulacija u koži može dovesti do zapaljenja i infekcije. Rane teže zarastaju. Infekcije na nozi i stopalu mogu i da nikad ne zacele i u tim slučajevima je često neophodna amputacija.

Podložnost infekcijama  i druga stanja su povećana kod pacijenata sa dijabetesom.

Savet pacijentima sa dijabetesom

Ako imate dijabetes, strogo se pridržavajte terapije koju Vam je prepisao  Vaš  lekar.  Da  biste  postigli  strogu  kontrolu  dijabetesa,  preporučuje  se samomerenje nivoa šećera u krvi nekoliko puta tokom dana. Pratite nivoe šećera u krvi i A1c hemoglobina da biste videli da li dosledno sprovodite preporuke lekara. Upamtite, mnoge komplikacije dijabetesa se razvijaju tokom dugog vremenskog perioda. Ove komplikacije su jako ozbiljne i moraju se lečiti na odgovarajući način. Ako počnete da održavate nivo šećera u krvi u blizini normalnih granica, možete znatno smanjiti rizik od komplikacija. Odgovarajuća dijeta i fizička aktivnost Vam pomažu da unapredite kontrolu.

Dodatna pitanja?

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi Vaših lekova i terapije, slobodno se obratite Vašem farmaceutu.